دست از راحت طلبی برداريد. فقط زماني پيشرفت خواهی کرد که با سختيها و مشکلات مقابله کنيد
کاربر گرامی ، لطفا با یکی از مرورگرهای زیر از سایت بازدید کنید تا بهتر بتوانید از تمامی مطالب استفاده نمایید

تحقیق درباره شیر

  • دسته: تحقیق،جزوه،پروژه »


    http://zeynal.ir/uploads/z/zeynal/198052.jpg



    عنوان: شیر تغذیه سالم

    مقدمه
    شیر در غدد پستانداران تولید می شود. برای تولید هر لیتر شیر باید حدود 800 تا 900 لیتر خون از غدد پستانی عبور کنند. ترکیب عمومی شیر بسیار شبیه خون است. زیرا ماده ی اولیّه برای ساختن شیر در بدن خون می باشد شاید به این دلیل شیر در بین فرهنگ و آداب و رسوم ملل مختلف جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده است.
    تغذیه صحیح از شیر و فراورده های آن علاوه بر نفش سلامت زا و حیاط بخش خود از جهات دیگری مثل سلامت لثه و دندان و بهبود جریان رشد افزایش هوش و پیشگیری از پوکی استخوان و بروز عفونت های مختلف قابل توجّه است به طور کلی افرادی که تغذیه ی مناسبی داشته اند کمتر به بیماری مبتلا شده و یا پس از ابتلاء ساده تر و سریعتر بهبودی یافته اند.
    برای رشد بهتر کودکان مصرف روزانه ی شیر و سایر لبنیات لازم است عدم استفاده از غذای کافی باعث کندی رشد در این دوران می شود. و در صورت ادامه آن اثرات جبران ناپذیری بر روی افراد می گذارد.

    فصل اوّل:
    کلیات و تعاریف
    پیشینه
    دکتر پیمان غلام نژاد کارشناس آزمایشگاه کنترل مواد غذایی دانشگاه8 علوم پزشکی ایران می گویند: شیر گاو و منبع چربی، پروتئین، اسیدهای آمینه و ویتامینها و مواد معدنی می باشد. همچنین دارای ایمونوگلوبولین ها، هورمون ها، فاکتورهای رشد، سیتوکین ها، نوکلئیدها، پپتیدها، پلی امین ها، آنزیم و دیگر پپتیدهای بیواکتیو می باشد. قند شیر نیز لاکتوز نامیده می شود که همراه با مواد معدنی به صورت محلول در شیر وجود دارد. ترکیبات موجود در شیر در مراحل مختلف شیردهی گاو تغییر می کنند. همچنین سن گاو، نژاد، تغذیه، پالایش انرژی جیره دام، وضعیت فیزیولوژیکی و سلامتی گام شیرده بر ترکیب شیر تاثیرگذار است. شیر همچنین حاوی اسیدهای چرب متعدد و متفاوتی می باشد. یکی از دلایل تغییر ترکیب شیر در مراحل مختلف شیردهی، تغییر نیاز گوساله، اصلی ترین مصرف کننده شیر گاو است. به طور متوسط هر لیتر شیر حاوی 33 گرم چربی، 22 گرم پروتئین و 48 گرم لاکتوز می باشد. پروتئین شیر ارزش بیولوژیکی شامل فعالیت های ضد باکتریایی تسهیل جذب مواد مغذی ، پروتئین های عمل کننده به عنوان فاکتور رشد هورمون ها، آنزیم ها، آنتی بادی ها و محرک سیستم ایمنی می باشد. گرچه آنزیم ها، هورمون ها و فاکتور رشد شیر حیوانات برای انسان قابل استفاده نیستند و ضمنا با حرارت دادن شیر نیز پروتئین ها این خواص را از دست می دهند. 80 درصد پروتئین شیر کازئین است. وظیفه کازئین حمل کلسیم و فسفات و تشکیل لخته در معده به منظور هضم می باشد. پروتئین های سرم شیر نوع دیگر از پروتئین های موجود در شیر می باشند.
    شیر حاوی بعضی از اسیدهای آمینه ضروری است که در تحریک ترشح انسولین نقش دارد. بنابراین مصرف شیر سبب کاهش غظت گلوکز خون پس از صرف غذا می شود. کازئین به پروتئین های سرم شیر، هضم آهسته تر و جذب بهتری تا رسیدن به سطح مناسب غلظت آمینو اسیدهای خون دارد. پروتئین های سرم شیر حاوی اسیدهای آمینه با زنجیره منشعب می باشند که در متابولیسم عضلات و سنتز پروتئین ها نقش دارند. شیر حاوی غلظت بالایی از الکترولیت هایی است که می توانند به خوبی جایگزین الکترولیت هایی که به هنگام ورزش و در اثر تعرق دفع می شوند گردند.

    اهمیت موضوع
    مزایای سلامتی
    رژیم غذایی از شیر و فرآورده های لبنی به ساخته شدن و حفظ توده استخوانی در سراسر دوره زندگی کمک می کند. بنابراین خطر پوکی استخوان در سنین سالمندی و یائسگی را کاهش می دهد. دریافت فرآورده های لبنی خصوصاً برای سلامتی استخوانها در دوران کودکی و نوجوانی زمانیکه توده استخوانی در حال ساخته شدن است بسیار اهمیت دارد.

    تعاریف
    تعریف: شیر مایعی مغذی است که از ترشح غدد پستان در پستانداران ماده به دست می آید. شیر در درجه اول، منبع تغذیه نوزاد پستانداران می باشد تا زمانی که این نوزادان قادر شوند تا انواع مواد غذایی را هضم کنند. البته این واژه به شیره سفیدی که از میوه نارگیل به دست می آید هم اطلاق می شود. اما اغلب وقتی از واژه ی شیر استفاده می کنیم، منظورمان شیر حیوانات است که انواع غذاها و دسرها از آن تهیه می شود. به علاوه این که سرشار از مواد مغذی است. شیری که در پستان انسان تولید می شود معمولاً فقط غذای نوزاد است و استفاده دیگری از آن نمیکند.
    شیر یک مایع مغذی سفید رنگ است که از شیر پستانداران ماده که به عنوان غذای بچّه هایشان است به دست می آید. شیر معمولاً از گاو، گوسفند، بوفالو، بز و غیره بدست می آید.

    فصل دوّم:
    اهمیت شیر در تغذیه سالم
    اهمیّت شیر
    بسیاری از افرادی که رژیم لاغری می گیرند، برخی از مواد غذایی مانند شیر را از رژیمشان حذف می کنند زیرا عقیده دارند شیر به علت داشتن چربی، باعث افزایش وزنشان می شوند. الگوی غذایی این افراد جایگاهی ندارد چون تصور می کنند مصرف شیر مانع کاهش وزنشان خواهد شد ولی آیا واقعاً حذف این مواد غذایی کار صحیحی است؟
    حذف برخیاز مواد غذایی بر وضعیت تغذیه شخص تأثیر دارد مثلاً اگر منابع تریپتوفان که یک اسیدآمینه ضروری است و در خوراکی هایی مانند شیر یافت می شود؛ در برنامه غذایی حذف یا بسیار محدود شود، علاوه بر اینکه سلامت را دچار خطر می کنند، باعث افزایش اشتیاق به مصرف کربوهیدرات می شود زیرا رژیم غذایی یا حداقل مقدار تریپتوفان باعث کاهش سطح سروتوئین مغز می شود. تریپتوفان با سروتوئین در ارتباط است. سطح سروتوئین مغز تأثیر مهمی بر رفتار تغذیه ای شخص می گذارد و سطوح پایین آن اشتیاق زیادی به مصرف کربوهیدرات ها به وجود می آورد. وقتی سطح سروتوئین مغز کاهش می یابد برای جبران آن به مغز هشدار گرسنگی می دهد و مرکز اشتها را تحریک می کند و باعث افزایش اشتها و تمایل فراوان به مصرف کربوهیدراتها می شود. کربوهیدرات، تحویل تریپتوفان به مغز را تسهیل می کند و باعث افزایش تولید سروتوئین در مغز می شود به این ترتیب شخصی که رژیم غذایی می گیرد قادر به کنترل خود در زمینه مصرف کربوهیدرات نیست و در مصرف مواد قندی- نشاسته ای افراط می کند. بنابراین دچار افزایش وزن و در نتیجه ناموفق در رژیم لاغری می شود.
    بسیاریث از مردم از خواص شیر و اینکه مصرف آن چه فوایدی برای بدن دارد آگاهی نداشته باشند امّا شیر این نوشیدنی اسرارآمیز یک ترکیب مغذی و کامل است.
    شیر مؤثرترین مواد در افزایش بهره هوشی، رشد استحکام استخوان ها، سلامت لثه، دندان و شادابی و طول عمر محسوب می شود. ترکیبات عمده شیر را آب، پروتئین، لاکتوز، ویتامین ها و مواد معدنی تشکیل میدهند.
    از ویتامین های موجود در چربی است و D, A.G , B12, B2, A : ویتامین موجود در شیر عبارتند از ویتامین های D کمبود این ویتامین باعث شب کوری و کاهش مقاوما بدن در برابر بیماری های عفونی می گردد.
    در شیر B1 محلول در چربی است که در جذب و تعادل کلسیم و فسفر بدن نقش اساسی دارد و در شیر وجود دارد. کمبود این ویتامین در بدن ناچیز است و 10 تا 60 درصد این ویتامین طی فرایند پاستوریزاسیون در اثر حرارت از بین میرود.

    انواع شیر
    شیر گاو در انواع متفاوت در دسترس میباشد:
    1- شیری که چربی آن را نگرفته اند.
    2- شیری که مقداری از چربی آن گرفته شده
    3-سویا شیر، شیر کاکائو، شیر کارامل، شیر طعم دار، شیو قهوه
    از دیرباز شیر و لبنیات جایگاه خاصی در برنامه غذایی ایرانیان داشته است. اما با شماست که کدام نوع آن را انتخاب کنید.

    ساختار اجزای اصلی شیر:
    1-لیپیدها 2- پروتئین ها 3- ازت غیر پروتئین 4- کربوهیدراتها 5- املاح
    6- بعضی فلزات و شبه فلزات که مقادیر این اجزاء برای گونه های مختلف حیوانی فرق می کند.

    تأثیر شیر در رشد انسان
    افرادیکه رژیم غذایی غنی از شیر و مواد لبنی دارند، خطر کاهش توده استخوانی در دوره زندگیشان کاهش می یابد. لبنیات دارای ریزمغذی های مهمی مانند کلسیم، پتاسیم، ویتامین D و پروتئین هستند که در حفظ عملکرد طبیعی بدن و سلامت بسیار اهمیت دارند.
    کلسیم برای ساخته شدن استخوانها و دندانها مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین برای حفظ توده استخوانی لازم است. محصولات لبنی از منابع اصلی کلسیم در رژیم غذایی می باشند. رژیم غذایی که سه لیوان شیر یا مقدار برابری از فرآورده های لبنی را در هر روز تامین می کند، می تواند توده استخوانی را بهبود بخشد.
    عملکرد ویتامین D در بدن حفظ مقدار مناسبی از کلسیم و فسفر، و در نتیجه کمک کننده برای ساخته شدن و حفظ استخوانها می باشد. شیر غنی شده با ویتامین D منبه خوبی از این ماده مغذی است.
    شیر گاو فاقد اسید چرب های لازم برای رشد مغز و جسم در کودکان است. ترکیب چربی شیر بستگی به ترکیب چربی در غذای گاو دارد که اسیدهای چرب موجود در غذای آن طی مراحل هضم در شکم گاو از بین میرود.
    از همان دوره های اولیّه شیر به عنوان غذایی کامل شناخته شده بود. شیر شامل همه مواد مغذی مانند شکر، پروتئین، چربی، ویتامین ها و مواد معدنی، نمک، آب مورد احتیاج برای رشد بدن است. چربی موجود در شیر باعث انرژی زیاد در بدن می شود پروتئین موجود در شیر باعث قوی شدن ماهیچه های بدن میشود.

    تأثیر شیر در پیشگیری از بیماران
    شیر جزء اصلی ترین اجزاء برنامه ی غذایی بسیاری از فرهنگ هاست برای کودکان که معده شان لاکتوز قبول نمی کند یا این ماده حاوی همه ی مواد اصلی مورد نیاز به مواد لبنی حساسیت ندارند شیر بهترین ماده ی غذایی و دارویی به حساب می آید.
    شیر و پنیر انواعی از غذاها هستند که به آنها پروتئین گفته می شود. پروتئین کمک می کند تا رشد کنید و به شما انرژی می دهد. شیر همچنین سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی هستند که سلامتی چشم، پوست و موی شما را تأمین می کنند. شیر دارای ویتامین D و ماده ی معدنی کلسیم هستند این مواد به شما کمک می کنند تا استخوان ها و دندان های محکم داشته باشید. تحقیقات نشان داده است که خوردن شیر روزانه خطر ابتلا به بیماریهای استخوانی را کم میکند.
    همچنین تحقیقات نشان داده است افرادی که از شیر و فراورده های آن استفاده می کنند طول عمر و بیماریهای قلبی کمتر مبتلا می شوند. همچنین مصرف روزانه از شیر که سرشار از منبع ویتامین ها بخصوص ویتامین B12 که در تشکیل گلبولهای قرمز خون است که باعث تقویت بدن در برابر بیماریهای عفونی می گردد. کمبود ویتامین C عفونت لثه، بی حالی، کم شدن مقاومت بدن در برابر بیماریهای عفونی با مصرف شیر از این بیماری جلوگیری می شود. شیر و لبنیات از چاقی هم تا حدی پیشگیری میکنند.

    فصل سوم:
    نقش شیر در سلامت
    تولید شیر:
    بیشتر شیری که ما می نوشیم از گاو به دست می آید. گوسفند و بز نیز به ما شیر می دهند. شیر خام بعد از ورود به کارخانه به واحد آزمایش شیر خام انتقال، کلیه پارامترهایی که از نظر شیمیایی و میکروبی مدنظر است. و استاندارد مشخص کرده تا داده می شود و در این آزمایشگاه کیفیت شیر از نظر میکروبی و شیمیایی سنجش شود. آزمایش توتال کانت شیر، یکی از آزمایش هایی است که کیفیت شیر را بررسی کرده و بر حسب بار میکروبی، کیفیت شیر سنجیده میشود.
    ایمنی و سلامت شیر بستگی به فردی دارد که اطلاعات را تحلیل می کند با اینکه حرف های ویرانگر در مورد شیر گاو بین عموم مرد بسیار شایع است امّا دولت تلاش بسیار زیادی برای نشان دادن سلامت بودن شیر است. شیر گاو حاوی میزانی افت کش است و گاو برای حفظ آنها از بیماری پادتن تولید می کند و برای بالا رفتن تولید شیر نیز هورمون ترشح می کند. اما با خوردن شیرهای پاستوریزه و هموژنیزه، خیالمان از این بابت راحت است.

    خاصیت شیر:
    شیر غذای نسبتاً کاملی است و کلیه مواد مغذی را به مقدار کافی و با ترکیبات مناسب برای ادامه حیات خصوصاً رشد کودک در دو سال اول زندگی دارا میباشد.
    شیر به عنوان منبع کلسیم یکی از مهمترین ترکیبات معدنی می باشد و باید از طریق غذا وارد بدن انشان شود. کلسیم نقش اساسی در استحکام استخوان ها و سلامت دندان ها دارد. از دیگر خاصیت شیر به نقش انقباض ماهیچه ها، لخته شدن خون، انتقال پیام های عصبی نام برد.
    خاصیت دیگر شیر، ترکیباتی که دارد نزدیک به شیر انسان بوده و برای انسان بسیار مفید بوده و مصرف آن روزانه 3 لیوان توصیه میشود.
    دیگر از خاصیت شیر که دو نوع پروتئین دارد که هر دو دسته در مراحل سوخت و ساز داخل بدن، اسیدهای آمینه های ضروری را تولید می کنند که برای ساخت پروتئین های بدن مورد استفاده قرار می گیرند.
    همچنین کسانی که روزانه از شیر و لبنیات استفاده می کنند افرادی شاد و باهوش هستند و خستگی و بی حوصلگی را از بین میبرد.


    عوامل مؤثر در ترکیبات شیر
    1- وراثت 2- دوره شیردهی 3- سن 4- تغذیه 5- محیط 6- روش شیردوشی 7- عفونت غدد پستان؛

    پروتئین شیر گاو با کیفیت بالا محسوب می شود. زیرا حاوی اسیدهای آمینه ضروری بوده که بدن ما قادر به ساختن آنها نمی باشد و باید از طریق غذا به بدن ما برسند. معدودی از نوزادان بعلل ژنتیکی قادر به هضم قند شیر نبوده که در این افراد نوعی آنزیم مخصوص که قند شیر را تجزیه می کند وجود نداشته و در صورت مصرف شیر به اسهال مبتلا می گردند. زیرا مقدار زیاد لاکتوز در رده باریک تجزیه نشده و پس از ورود به روده بزرگ بوسیله باکتریها تخمیر و تولید اسید و گاز می نماید که در چنین مواردی برای جلوگیری از کمبود کلسیم می توان به جای شیر از ماست و دوغ و یا پنیر استفاده نمود.

    نگهداری شیر
    1- همیشه از شیر پاستوریزه استفاده کنید.
    2- شیر پاستوریزه را حتماً در یخچال نگهداری کنید.
    3-از مصرف شیر که بو، طعم و مزه آن تغییر کرده است خودداری کنید.
    4- شیر UHT با استریل را پس از باز کردن، در یخچال نگهداری کنید.
    5- از جابجایی ظروف شیر از داخل ظرف اصلی به داخل ظرف خانگی خودداری کنید. حتی اگر ظاهر این ظرف چندان مرتب به نظر نرسد زیرا در هر شرایط داخل ظرف بسته بندی شیر کاملاً استریل بوده و برای نگهداری شیر مناسب تر است.
    6- نکته آخر این که روزانه حداقل یک لیوان شیر بنوشید.
    7- برای نگهداری از فساد شیر، شیر را باید در دمای 1 تا 4 درجه سانتیگراد در یخچال نگهداری نمود.
    8- برای جلوگیری از فساد شدن شیر و نگهداری طولانی مدّت آن شیر را در دمای بسیار بالا حرارت دهند.
    9- شیر در اغلب مسمومیت ها به عنوان ترکیب کاهش دهنده عوارض مسمومیت مورد استفاده قرار می گیرد.

    ویتامینهای شیر
    شیر حاوی ویتامین های مختلف می باشد که عبارتند از ویتامین A، ویتامین D، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، ویتامین B6، فولاسین، ویتامین B12 و پانتوتنات، لازم به ذکر است که جوشاندن شیر تأإثیر مخربی بر روی ویتامین های موجود در آن دارد. لذا باید سعی شود از شیر پاستوریزه استفاده شود.
    املاح شیر:
    شیر دارای مقادیر مختلفی از فسفات ها، منیزیم، روی، پتاسیم و کلسیم میباشد.

    استرلیزه کردن شیر
    استرلیزه کردن شیر عبارت است از عاری کردن شیر از میکروب های بیماری زا و غیر بیماری را به طوری که هاگ ها با اشکال مقاوم میکروبی نیز در آن از بین رفته باشد. عمل استرلیزه کردن شیر روش های های مختلف انجام می شود که عبارتند از شیر را پس از خرد کردن چربی آن به مدت 15 الی 20 در درجه حرارت 11 تا 115 درجه سانتی گراد قرار می دهند پس از آن بلافاصله شیر را سرد میکنند. شیر را در درجه حرارت بسیار زیاد به مدت 10 الی 15 ثانیه حرارت داده سپس سرد میکنند.
    در مرحله استریل کردن، شیر حرارت غیر مجاوری می بیند و با دمای حداکثر کلیه باکتریهای پارتیژن و غیر پارتیژن از بین می روند و در عرض 2 ثانیه دمای شیر به 143 درجه سانتیگراد می رسد و خروجی هم به دمای 20 درجه می رسد. مدت نگهداری شیر استرلیزه شده چندین برابر شیر پاستوریزه شده است و این نوع شیر را می توان برای مدّتی خارج از یخچال نگهداری کرد.

    چکیده
    سلامت بعنوان یکی از حقوق عمده انسانی تلقی می شود و در نتیجه همه مردم دنیا باید به منابع مورد نیاز برای تامین سلامت دسترسی داشته باسند.
    پیامبر اکرم (ص) می فرمایند: هیچ چیز مانند شیر جای غذا و نوشیدنی را نمی گیرد. چون: 1- کثرالغذا است. 2- برای افراد سرد مزاج مفید است. 3- مولد خون است. 4- قلب و خون را تقویت می کند. 5- تن را فربه می کند. 6- ملین است. 7- غم و غصه را دور می کند. 8- برای سینه مفید است. 9- تنها غذای کامل است.
    چنانچه از مطالب ارائه شده بر می آید، نوشیدن شیر بلافاصله پس از تمرین و ورزش کردن به جای استفاده از نوشابه های ورزشی و انرژی زا نه تنها به اندازه آنها مفید است بلکه فواید آن در حفظ سلامت افراد بیشتر نیز می باشد نوشیدن شیر سبب افزایش مناسب متابولیسم پروتئین، جبران کم آبی و الکترولیت های از دست رفته، گلیکوژن و بسیاری از ویتامین ها، ریز مغذی ها و درشت مغذی هایی است که یک ورزشکار به آنها نیاز دارد. بنابراین مصرف شیر به عنوان نوشابه ورزشی در کودکان و نوجوانان فواید بیشتری نسبت به بزرگسالان خواهد داشت.

    نتیجه
    شیر گاو منبع چربی، پروتئین، اسیدهای آمینه، ویتامین ها و مواد معدنی می باشد. بطور متوسط هر لیتر شیر حاوی 33 گرم چربی، 32 گرم پروتئین و 48 گرم لاکتوز می باشد. پروتئین شیر ارزش بیولوژیکی زیادی دارد و منبع خوبی از اسیدهای آمینه حیاتی است.
    سپس هر کودک، بزرگ سال باید در نوشیدن آن کوشا باشند تا بتواند در سلامت کامل قرار گیرند چون سلامت بعنوان یکی از حقوق عمده انسانی تلقی می شود و در نتیجه همه مردم باید به منابع نیاز برای تامین سلامت دسترسی داشته باشد.

    (" به امید سلامتی همه کودکان جهان ")

    فهرست منابع:
    1- مجله دنیای تغذیه، نشریه تعذیه و رژیم درمانی
    2- روزنامه سلامت: شماره 259، سال 88
    3-ستاد جشنواره شیر شمال کشود: کمیته سلامت
    4- روزنامه سلامت: شماره 356، سال 90
    5- کتاب شیر و پنیر: نویسنده سالی هویت
    6- سلامت نیوز: سرویس سلامت شیر از تولید تا مصرف
    7- سایت آزاد مربوط به مقالات شیر










راهنمای نصب

راهنمای نصب:


راهنمای دانلود: در صورت مشکل داشتن لینک دانلود لطفاً از طریق پشتیبانی و یا از قسمت نظرات پایین همین صفحه اطلاع دهید تا لینک بررسی شود. با نرم افزار مدیریت دانلود ( اینترنت دانلود منیجر ) دانلود نمایید.

مشخصات

فرمت :

زبان :

تعداد صفحه :

اندروید مورد نیاز :

نویسنده : زینال
تاریخ ارسال این مطلب : 1393/06/17
عنوان این مطلب : تحقیق درباره شیر
دسته : تحقیق،جزوه،پروژه »
آدرس کوتاه این مطلب : www.zeynal.ir/2645.html

نظرات شما

نظر شما
نام شما:
ایمیل:
وبسايت:
کد تایید:
نظر خود را در کادر زیر بنویسید

پسورد تمامی فایلهای فشرده شده www.zeynal.ir می باشد.

دانلود Hamrah site zeynal v5.3 - نرم افزار همراه سایت زینال


  • http://zeynal.ir/uploads/z/zeynal/375276.jpg


    برنامه همراه سایت زینال در نسخه اندروید منتشر شد. شما کاربران با نصب این برنامه در گوشی اندروید خود ، میتوانید به راحتی از سایت بازدید کرده و از به روزرسانی آن آگاه شوید. با نصب این برنامه در گوشی موبایل یا تبلت ، در هر جا که باشید میتوانید از سایت بازدید نموده و از مطالب آن استفاده کنید.